terug

Noordewierweg 275

Noordewierweg 275

Noordewierweg 275, Amersfoort

Architect: Tak, C.B. van der
Functie: Schoolgebouw

School bestaande uit twee loodrecht op elkaar staande volumes van één bouwlaag met afgewolfd zadeldak met geringe dakvoet. Op ontmoetingspunt van deze horizontaal geaarde vleugels is forse klokkentoren ontworpen. Verticaal accent, hetgeen wordt versterkt door een aantal boven elkaar geplaatste galmborden . Ingangspartij, omsloten door een paraboolvormige boog bevindt zich in rechtervolume. Aaneengeschakelde stalen kozijnen benadrukken horizontale geaardheid. Vierkante wijzerplaat, waarvan wijzers ontbreken, is opmerkelijk detail. Rechter vleugel hoger dan naar weg gerichte bouwmassa. Aan achterzijde nieuwe kleuterschool, die het oorspronkelijke gebouw in waarde laat.

Motivering

Architectonische kwaliteit van bepaalde betekenis, niet alleen door plaats binnen het werk van v.d. Tak, maar ook door inspiratie op bouwwerken uit de vijfde fase van W. M. Dudok. Door de toren neemt het schoolgebouw ook vanuit een stedebouwkundige waardering (oriëntatie) een belangrijke plaats in.

Bureau Monumentenzorg, gemeente Amersfoort, nr. 633

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview