terug

Museum Flehite

Museum Flehite
routerouteroute

Westsingel 50, Amersfoort

In 1878 groeven enkele notabelen uit Amersfoort en omgeving prehistorische graven op op de Leusderhei. Al snel richtten ze de "Commissie tot wetenschappelijk onderzoek van de tumuli op de Leusderberg" op, waaruit de Oudheidkundige Vereniging Flehite voortkwam.

Flehite was een Middeleeuwse gouw (district) in het oostelijk deel van de provincie. De opgegraven objecten werden tentoongesteld: eerst in het stadhuis (1880) en daarna aan de Breestraat 78 (1889). In de loop der jaren bouwde de vereniging haar collectie uit met archeologische vondsten, kunstwerken en voorwerpen uit de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw. De objecten werden opgegraven, aangekocht of geschonken. Het museum werd uitgebreid met Breestraat 80-82 en 76 en kreeg in 1899 zijn markante entree aan de Westsingel (architect: H. Kroes). In 1975 werd de Stichting Museum Flehite opgericht om de gebouwen en collectie te beheren. Vaste en tijdelijke exposities geven een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving. Na een asbestsanering en verbouwing opende het museum in 2009 met een geheel nieuwe opstelling.

Tegenover het museum bevindt zich de Mannenzaal, de laatst bewaard gebleven gasthuiszaal in Nederland (uit de 16de eeuw).

Info ReactiesAfbeeldingenPanorama Streetview