terug

Secretarishuisje

Secretarishuisje
route

Muurhuizen 109, Amersfoort

Het Secretarishuisje is vernoemd naar de secretaris en notaris Jan Both Hendriksen die hier in de achttiende eeuw gewoond zou hebben.
 
Het is eind vijftiende eeuw gebouwd. Rond 1560 vond waarschijnlijk een grote verbouwing plaats en kreeg het sobere Secretarishuisje een nieuwe voorgevel met vrolijke renaissance-elementen, zoals de schelpmotieven boven de ramen en een zandstenen omlijsting rond de voordeur. In de loop der tijd is het Secretarishuisje verschillende keren aangepast aan de heersende mode. Zo moet de rococo deurknop in de achttiende eeuw zijn aangebracht, evenals de Engelse schuiframen in de voorgevel en de rechteringang die het resultaat is van een interne verbouwing.
 
Eind negentiende eeuw raakte het Secretarishuisje in verval en in 1939 werd het verkocht aan de gemeente op voorwaarde dat deze het zou restaureren. In 1953 vond onder leiding van architect Royaards de restauratie plaats, waarbij het Secretarishuisje haar huidige uiterlijk kreeg. Het is eigendom van Stadsherstel Midden-Nederland en wordt thans bewoond door monumentenliefhebbers.
 
Wie meer wil weten over alle verbouwingen en de vele opeenvolgende eigenaren en/of bewoners van het Secretarishuisje kan in het boek 'Amersfoortse Muurhuizen. Dieventorencomplex en Secretarishuisje', geschreven door Sandra Siemers-den Dulk (Uitgeverij THOTH, Bussum, 2011), nog veel meer informatie vinden.

Ingezonden door: Sandra Siemers-den Dulk

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview