terug

Van slagerij naar lunchroom (Zuidsingel 65)

Van slagerij naar lunchroom

Zuidsingel 65/hoek Kleine Sint Jansstraat.

Op deze plek zit nu de lunchroom Downey's, waar je terecht kunt voor een heerlijk kopje koffie of thee en de lunch. Downey's is een initiatief van Anja Nieuwenhuis, moeder van Arjan. Arjan heeft het Downsyndroom. Doel van Downey's is om mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige werkplek in de maatschappij te geven. Ga er eens wat drinken en beoordeel zelf of het initiatief is geslaagd.

In het verleden zat hier slagerij Lautenschutz. Verwanten hebben ook nu nog een slagerij in Apeldoorn. Op hun website vertellen zij trots dat de slagerij haar oorsprong heeft in 1770 in Oostenrijk. De familie kwam via Duitsland zo rond 1900 in Amsterdam terecht. Van daaruit vertrokken de zonen, die ook allemaal slager waren, naar verschillende plaatsen in Nederland. Één van hen heeft zich dus in Amersfoort gevestigd. Snel raadplegen van andere digitale bronnen leverde mij het volgende op: Een advertentie in het Amersfoortsch Dagblad/De Eemlander van 16 augustus 1919 van "Vleeschhouwerij van G. Lautenschutz, specialiteit in Rund-, Varkens- en Kalfsvleesch." Te bereiken onder driecijferige telefoonnummer 228.

Een foto van ca 1920 waarbij vermeld wordt dat Martje de Bruin de slagerij heeft verkocht aan Anton Lautenschutz. Broer Gerard staat ook op de foto. Ook rond het begin van de vorige eeuw was hier dus al een slagerij. Het pand heeft hier geen trapgeveltjes. Op een foto uit 1959 zie je de karakteristieke trapgeveltjes wel. Het gedicht van een varken en een koe op het uithangbord laat goed een andere tijdsgeest zien: "O, neen wij hebben nooit getreurd. Al zijn we straks óók aan de beurt!" In het bouwtekeningenarchief is er een bouwaanvraag voor de bouw van een winkelhuis van 1-1-1912. Er is nog wat meer speurwerk voor nodig maar het zou zo maar kunnen dat het huidige pand komend jaar 100 jaar wordt. De foto uit 1920 zou dan 10 jaar eerder moeten worden gedateerd, dus ca 1910.

Tot slot een persoonlijke herinnering: In de zestiger- en zeventigerjaren kwam ik hier regelmatig met mijn vader. Zo komt het dat als ik nu aan de koffie zit bij Downey's, ik altijd even de volgende dialoog hoor: "..... Anders nog iets? Ja, een onsje rookvlees alstublieft, dun gesneden!"

Ingezonden door: John Boers

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview