terug

Malewetering

Malewetering

, Amersfoort

Het Hooglandse maalschap is begin 12de eeuw opgericht door zestien grondeigenaren (vaak regenten). Malen, ook wel markegenootschap genoemd, zijn grondeigenaren die zich verenigd hebben om hun rechten te behartigen. De Hooglandse malen hadden woeste gronden in gezamenlijk beheer en ontvingen hier inkomsten uit: de malenrenten.

Later werd het gebied ontgonnen, in slagen (lange stroken) gedeeld en verdeeld over de malenhoeven (boerderijen). Zo werd voorkomen dat anderen de grond in gebruik zouden nemen. De gronden werden vervolgens verpacht (vaak erfpacht).

Heel bijzonder is de Malenwetering die de malen in de 13de eeuw gezamenlijk hebben gegraven voor een betere afwatering van hun gebied.

Van de malenhoeven bestaan er nog zeven: Weerhorst en Boelenhoef (in Hoogland West), Groot Wede (Van Boetzelaerlaan), Bosserdijk (Zevenhuizerstraat 56), Langenoord (Oude Kerklaan 31), Kattenbroek (Pottenbakkerlaan) en Groot Emiclaer (Laan naar Emiclaer).

De meeste maalschappen zijn in 1886 bij wet opgeheven, maar dat van Hoogland bestaat nog steeds. Het is misschien wel de oudste vereniging van Nederland!

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview