terug

Martinuskerk en Lourdesgrot

Martinuskerk en Lourdesgrot

Kerklaan 22, Hoogland

De r.k. Sint Martinuskerk in Hoogland uit 1882 werd op 19 april 1945 door de Duitsers opgeblazen. Ze wilden niet dat de geallieerden de toren vanuit de lucht als herkenningspunt zouden gebruiken. De klokken hadden ze al eerder geroofd, in 1943.

Pas in de jaren 1955-1957 werd de kerk hersteld door architect Th.J. van Elsberg. Het gebouw kreeg een andere vorm, maar de stenen van de oude kerk werden opnieuw gebruikt. De bijzondere glas-in-loodramen zijn gemaakt door Abraham P. Stokhof de Jong en Eugène Laudy. Achter de kerk ligt Leo's Oord, een klooster en bejaardentehuis van architect H. Kroes uit 1910. Tot 1958 woonden hier de zusters van Jezus Maria en Jozef; daarna woonden er paters. In 1992 werd het gebouw grotendeels vervangen door nieuwbouw met bejaardenwoningen.

In de tuin staat een Lourdesgrot. Nadat het Vaticaan in 1907 een eredienst had gehouden over de verschijning van Maria in Lourdes, zijn er veel imitatiegrotten gebouwd. Vaak staat er een altaar in de grot en knielt Bernadette voor Maria, die hoog in een nis staat.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview