terug

Eemlijn

Eemlijn

Fietsboot

De Eemlijn of Fietsboot is een lijndienst op de Eem van Amersfoort naar Huizen/Spakenburg en vaart tussen 15 april en 15 oktober. De Fietsboot is mogelijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers.

De Fietsboot heeft zijn vaste ligplaats in Amersfoort aan de Kleine Koppel, maar de instap- en uitstapplaats is aan de Grote Koppel. Via de op- en afstapplaatsen Soest, Baarn en Eemdijk vaart de boot (afhankelijk van de dag) naar Huizen of Spakenburg.

De doelstelling om een fietsboot te laten varen is het uitbreiden van de recreatie voor het gebied Eemland zodat men meer heeft te bieden voor het toerisme.

Alle gemeenten in de Eemvallei maar ook enkele particulieren hebben door middel van o.a. sponsoring hun medewerking verleend om deze doelstelling te realiseren. Achter op het schip is een plaquette aangebracht waarop alle deelnemers staan vermeldt.

Het schip is in 1929 gebouwd op de scheepswerf van de fa. van Goor en Spielman te Zwartsluis en is gedoopt met de naam "Stad Genemuiden".
Het is dubbel geklonken voor zwaar water en is in de vaart gekomen als veerboot, werkschip en daarna weer als veerboot tussen Genemuiden en Zwartsluis.
Daarna is het schip in Groningen omgebouwd als rondvaartboot met de naam "Noord-West-Overijssel".
In 1986 omgebouwd als partyschip met de naam "Mobydik 2" met als thuishaven Nichtevecht.
De hoofdmotor was toen een luchtgekoelde 154 pk Deutz motor. Een tweede watergekoelde motor zorgt voor de opwekking van de elektriciteit voor o.a. de koelkasten en de verlichting.
De waterverplaatsing is leeg 80,708 ton en beladen 92 ton.

In 2002 is het schip omgebouwd als Fietsboot met o.a. schuifdeuren en een opbouw. In 2003 is het voorzien van een boegschroef.
Het schip wordt periodiek gekeurd door de rijksdienst voor de scheepvaart.
In 2010 is er een nieuwe hoofdmotor, een Scania 170 pk, ingebouwd en is de stuurinrichting aangepast. Het schip is nu voorzien van een hydraulische stuurbekrachtiging.

http://www.eemlijn.nl

Info ReactiesVideo Ingezonden Streetview