terug

Pompgemaal en trafo

Pompgemaal en trafo

Hogeweg 205, Amersfoort

Amersfoorters haalden tot ver in de 19de eeuw hun drinkwater uit maar liefst 14 stadspompen. Vanaf 1889 kreeg de stad stromend water: eerst van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij en vanaf 1912 van het Waterbedrijf Gemeente Amersfoort. Aan de Utrechtseweg werd een watertoren gebouwd en zowel aan de Hogeweg als op de Berg een pompgemaal.

Er werd een watertoren aan de Utrechtseweg gebouwd. Aan de Hogeweg en op de Berg, nabij de watertoren, werden pompgemalen gebouwd  die het water zuiverden en rond pompten.

Vanwege de snelle bevolkinggroei moest het productievermogen worden vergroot. Het gemaal aan de Hogeweg werd daarom in 1938 uitgebreid door stadsarchitect C.B. van der Tak. Door de grote ramen in de voorgevel kon men de vele pompen binnen goed zien. Vooruitlopend op de uitbreiding van het pompgemaal werd in 1935 een trafohuisje gebouwd door de PUEM. Van der Tak gaf architect G. Krop aanwijzingen, zodat de twee gebouwen goed bij elkaar zouden passen. Aan het uiterlijk zijn de functies te herkennen: de transformatoren in het hoogste deel, de laagspanningsruimte in het laagste deel en de hoogspanning er tussenin.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview