terug

Wagenwerkplaats

Wagenwerkplaats

Soesterweg 244, Amersfoort

In 1904 bouwde de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM, voorloper van de NS) bij het station een gespecialiseerde wagenmakerij. Het complex bestond uit een hoofdwerkplaats, een ketelhuis en een magazijn. In 1908 kwamen er een wagenloods en verensmederij bij. Alle gebouwen werden ontworpen door D. Margadant, de huisarchitect van de HIJSM.

Het personeel was vooral afkomstig uit Haarlem. Deze spoormedewerkers waren bij de grote spoorwegstakingen in 1903 ontslagen en daarna weer aangenomen mits ze in Amersfoort aan de slag gingen. De HIJSM zorgde voor hun huisvesting in de naastgelegen, nieuwe wijk het Soesterkwartier. Het ging om zo'n 400 gezinnen. In de jaren dertig werden de onderhoudswerkzaamheden van andere steden ook in Amersfoort ondergebracht. De NS werd de grootste werkgever in de stad. Er verhuisden meer werknemers naar het Soesterkwartier. Zo ontstond er bijvoorbeeld een 'Zwols buurtje'.

Sinds de NS de Wagenwerkplaats in 2000 buiten werking stelde ontstonden er diverse initiatieven om nieuwe functies aan het terrein te geven. Vooral de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) speelde en speelt hier een belangrijke rol in. Zo vestigde het operagezelschap Holland Opera zich er (in de Veerensmederij), maar ook bijvoorbeeld een architectenbureau en een evenementenbureau.

Info ReactiesAfbeeldingenVideo Streetview