terug

Complex middenstandswoningen

Piersonlaan 17, Amersfoort

Omschrijving

Het langgerekte woonblok A behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen is aan de westzijde van de Piersonlaan gelegen en is met de voorgevel op het oosten georiënteerd. Ondiepe tuinen scheiden het van de openbare weg. Een overwelfde gang scheidt zeven noordelijke woningen van drie zuidelijke woningen. Deze drie woningen zijn evenals de noordelijke hoekwoning iets oostelijker gelegen.

De plattegrond is overwegend rechthoekig, met uitzondering van enkele verspringingen, de ronde uitstulpingen op de hoek van de noordelijke eindwoning en de aan de achterzijde geplaatste, rechthoekige keukenuitbouw. Bij het woningblok behoren vrijstaande schuren van hout met een rieten dak. Het woningblok volgt het hellende terrein: elke woning verspringt ten opzichte van de woningen links en rechts licht in hoogte. Dit is het best waarneembaar aan de dakrand, die telkens een knik maakt. De woningen hebben in hoofdzaak twee bouwlagen, aan de achterzijde soms drie. De tussenwoningen zijn daarbij overkapt met een pannenzadeldak dat evenwijdig loopt aan de weg. Bij de woningen aan de uiteinden gaat het pannendak over in een rietendak, dat een expressieve hoogopgaande vorm heeft en deels doorloopt tot op de eerste bouwlaag. Bakstenen schoorstenen en gebogen dakkapellen doorbreken de daken. De toegangen van de woningen met rietendak worden door een smalle goot vrijgehouden van regenwater.

Niet alleen in de expressieve vormen van de dakpartij maar ook in het speelse en fantasierijke metselwerk, de verfijnde roedenverdelingen in de vensters, die voorzien zijn van luiken, en de horizontale en verticale beschotting van de gevels komen de invloeden van de Amsterdamse School, de uit Engeland afkomstige Cottage-stijl en de Gooise landhuistype naar voren.

De voorgevel (oostzijde) bestaat van links naar rechts uit drie relatief grote woningen (type BII), door een gang gescheiden van een teruggelegen blok van zes woningen (type B en BI), met aan het rechteruiteinde de vooruitspringende hoekwoning (type A) met uitstulpende, ronde hoekoplossing. Boven deze ronde erker, met strokenvenster, loopt de kap door tot op de eerste bouwlaag. Verder telt de gevel overal twee bouwlagen. De gevel wordt verder onderverdeeld door de horizontale beschotting van de middenwoningen in het teruggelegen stuk. Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd beeld: er zijn woningen met bakstenen gevels en rieten kappen, woningen met bakstenen gevels en pannendak en woningen m...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview