terug

Complex middenstandswoningen

Borgesiuslaan 31, Amersfoort

Omschrijving

Het woonblok E Borgesiuslaan 25-31, behorende tot het complex MIDDENSTANDSWONINGEN van architect A.H. van Wamelen, is gelegen aan de noordzijde van de Borgesiuslaan gelegen, door tuinen van deze weg gescheiden. Aan de achterzijde van het langgerekte gebouw bevinden zich diepe tuinen. Het gebouw heeft in hoofdzaak een rechthoekige plattegrond, met halfronde erkers als hoekoplossingen aan de voorzijde en schuren van dezelfde woningen Borgesiuslaan 25 en 31 aan de achterzijde. Het blok heeft twee bouwlagen, met een hoogopgaand glooiend rieten dak, dat bij de zijgevels doorloopt tot op de eerste bouwlaag. Op de twee hoogste punten in het dak, op de grenzen tussen de woningen 25/27 en 29/31, zijn opgemetselde schoorstenen geplaatst.

De bouwstijl is sterk beïnvloed door de vormen van de Amsterdamse School, de uit Engeland afkomstige Cottage-stijl en de Gooise landhuisstijl. In de woningen is door expressief metselwerk, horizontale beschotting, (stroken-)vensters met roedenverdeling en luiken, en de ronde vormen van het rieten dak, gestreefd naar een landelijke architectuur.

De twee bouwlagen tellende langgerekte symmetrische voorgevel (zuidzijde) heeft één bouwlaag-hoge hoekrisalieten in de vorm van halfronde erkers. Het overkragende rieten dak volgt de bolling van deze erkers en gaat bij de zijgevels over in een oversteek bij de entree van de hoekwoningen. In de erkers zijn twee vensters aangebracht, die evenals de andere vensters op de begane grond, van luiken zijn voorzien. De halfronde deuren van de middenwoningen zijn van elkaar gescheiden door twee smalle vensters, ieder met één luik. Tussen de erkers en de deuren bevinden zich twee bredere vensters. In de tweede bouwlaag zijn vijf strokenvensters, bestaande uit vier, vijf, acht, vijf en vier kruisvensters, aangebracht direct onder de dakrand. De vensters worden met elkaar verbonden door stroken horizontale beschotting.

De symmetrische achtergevel kent een vergelijkbare hoofdopzet als de voorgevel. Hier loopt de dakpartij echter over in de overkapping van de één bouwlaag hoge keukenuitbouw. In het knikpunt bevinden zich hoog opgemetselde asymmetrische schoorstenen. Lagere schoorstenen, met halfronde terracotta bekroning, bevinden zich boven de keukenuitbouwen. In de achtergevel van deze keukenuitbouwen bevindt zich een achteringang. In de dakpartij zijn vijf dakkapellen aangebracht. In de gevels is relatief veel glas toegepast. Op de begane grond heeft iedere woning dubbele openslaande de...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview