terug

Schothorst

Schothorsterlaan 17 koetshuis, Amersfoort

Omschrijving

Het in neorenaissancestijl vormgegeven KOETSHUIS is op circa 75 meter afstand ten noordoosten van het landhuis gesitueerd. Het gebouw, dat met de voorgevel naar het zuiden is gericht, wordt grotendeels omringd door een bestrating. Alleen rondom het oostelijke deel van het gebouw bevindt zich een tuin, corresponderend met het woongedeelte.

Het pand, opgedeeld in drie bouwdelen, bezit een vriijwel rechthoekige plattegrond, waarbij één bouwlaag door afgeplatte schilddaken met grijze Hollandse pannen wordt afgedekt. Een originele dakkapel voorzien van voluten bevindt zich boven de oostgevel. Vier recente dakkapellen zijn aangebracht boven de noord- en zuidgevel. Het middendeel is van een mezzanino voorzien. Aan voor-, achter- en rechterzijde bevinden zich middenrisalieten. Het gebouw bestaat uit de woning aan de oostzijde, de koetsenstalling in het midden en de stallen aan de westzijde. De kleine woning bestaat uit een keuken, gelegen aan de voorzijde, een gang in het midden en aan de achterzijde één kamer. Een smalle trap leidt van deze kamer naar de zolder, die tegenwoordig in kleine slaapkamers is opgedeeld. Ter breedte van de middenrisaliet is over de gehele breedte van het gebouw de koetsenstalling gesitueerd. Deze ruimte is hoog en wordt door een houten balkenstructuur overspannen. Daarboven bevindt zich een grote zolderruimte. De koetsenstalling heeft aan voor- en achterzijde twee grote dubbele deuren. Naast de koetsenstalling bevindt zich de paardenstal. De vensters, die voorzien zijn van naar binnen te kantelen bovenlichten en roedenverdeling, hebben een natuurstenen onderdorpel en bakstenen segmentboog. De vensters van de woning zijn voorzien van geprofileerde luiken. De grote dubbele houten deuren van het koetshuis zijn eveneens geprofileerd. In de segmentbogen boven de deuren zijn natuurstenen sluitstenen aangebracht.

De vrijwel symmetrische voorgevel (zuidzijde) heeft vier traveeën. De twee middelste traveeën bevinden zich in de middenrisaliet en zijn relatief breed: hierin zijn de dubbele, hoge deuren van de koetsenstalling ondergebracht. De middenrisaliet wordt door gebosseerde hoeklisenen gemarkeerd. De geprofileerde kroonlijst van de middenrisaliet wordt in het midden doorbroken door een luik. De dakkapel, welke het luik omlijst, is voorzien van een flauw hellend zadeldak. Het luik is geplaatst op een cordonlijst met daarboven een afwisseling van bepleisterde blokjes en uitkragende bakstenen. Deze lijst markeert de scheiding t...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview