terug

Onze Lieve Vrouwe ter Eem

Daam Fockemalaan 20 dienstwoning, Amersfoort

Omschrijving

RECTORSWONING, op enige afstand van de Daam Fockemalaan gelegen, omgeven door bomen. Een tuin omsluit de woning, die met de voorgevel naar het oosten is gericht. Het gebouw is door een eigen toegang op de weg ontsloten.

De hoofdmassa van het in traditionalistische stijl gebouwde woonhuis heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De brede voor- en achtergevel doorbreken de kap en bezitten twee bouwlagen, de smalle zijgevels daarentegen slechts één. De kap, die een nok heeft evenwijdig aan de brede gevels krijgt hierdoor opmerkelijk brede wolfseinden. De dakpartij is gedekt met pannen. Een hoog opgemetselde schoorsteen doorbreekt ter plekke van de keuken de kap. De uit gele bakstenen bestaande gevels bezitten over de gevel verspreide vensters met een verfijnde horizontale roedenverdeling. Onderdorpels van vensters en aanzet- en sluitstenen in natuursteen.

Aan de linkerzijgevel bevindt zich een uitbouw met plat dak, dat een smalle rechthoekige schuur, met zadeldak haaks op de straat, verbindt met het hoofdgebouw. Het vloerniveau van de aanbouw is aanzienlijk lager, de glooiing van het terrein volgend.

De voorgevel (oostzijde) telt twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. De gevel is in vijf onregelmatige traveeën verdeeld. De halfronde entree bevindt zich rechts van het midden. Een tiental grotere en kleinere vensters zijn asymmetrisch over de gevel gerangschikt. In het midden bevindt zich in de tweede bouwlaag een groot driestrooks venster dat licht verschaft aan de hal met de trappartij. De stroken worden ieder door vier horizontale roeden in vijven gedeeld.

De achterzijde heeft evenals de voorgevel twee bouwlagen met aan weerszijden een tot op de eerste bouwlaag doorlopende kap. Vensters en deuren zijn asymmetrisch over de gevel verdeeld. Geheel links bevindt zich een boogvormige uitsparing van een hoekkamer die vermoedelijk voorheen tot een inpandige terras behoorde, daarnaast het samengestelde venster van de werkkamer en geheel rechts bevindt zich een rechthoekig volume van één bouwlaag, dat ten opzichte van de gevel naar voren is geplaatst. Hierboven bevindt zich een balkon, dat te bereiken is middels dubbele openslaande deuren. Een dakkapel met lessenaarsdak is in de kap aangebracht.

De linker zijgevel toont teruggelegen de hoofdmassa van de woning. De gevel verspringt ongeveer in het midden, waar zich tevens de schoorsteen bevindt. Links van de schoorsteen bevindt zich een anderhalve bouwla...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview