terug

Meerwegen

Utrechtseweg 125, Amersfoort

Omschrijving

De vermoedelijk omstreeks 1900 gebouwde VILLA "MEERWEGEN" in een sterk van de neo-renaissance afgeleide stijl, is evenwijdig aan de weg gelegen en op het zuiden georiënteerd. De tuin wordt door een ijzeren hekwerk van de openbare weg gescheiden. Het pand bestaat uit twee bouwlagen met afgeplat schilddak, bedekt met blauwe kruispannen, op een vrijwel vierkante plattegrond. Terrassen met enkele traptreden vormen de overgang naar de tuin. Boven de middenrisaliet torent een hoogopgaand afgeplat schilddak, bedekt met leien en bekroond door een smeedijzeren hekwerk. De muren zijn wit gepleisterd, de boogvelden en de sluitstenen zijn voorzien van crème-kleurig pleisterwerk. Op de begane grond bevinden zich éénlichtsvensters met glas-in-lood bovenlichten, op de eerste verdieping T-vensters met identieke glas-in-lood bovenlichten. De gevels worden horizontaal geleed door een donkere plint, voeglijnen, die in het pleisterwerk zijn aangebracht ter hoogte de onder en bovenzijde van de bovenlichten, een cordonlijst ter hoogte van de onderzijde van de vensters op de eerste verdieping en een gootlijst op klossen.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) wordt verticaal geleed door vijf gelijke vensterassen, waarvan de middelste licht risaleert. Ter breedte van de drie middelste vensterassen is een balkon geplaatst, dat door vier gecanneleerde, zinken zuilen op basement en voorzien van kapiteel en kroonlijst wordt gedragen. De vensters met gedrukte boog worden geflankeerd door louvre-luiken. In het verdiept gelegen boogveld is een cirkel-motief aangebracht. Op de begane grond, onder het balkon, bevinden zich drie vleugel paneeldeuren met glas-in-lood bovenlicht. De middelste risalerende travee bezit op de eerste verdieping een dubbele paneeldeur met gepleisterd boogveld waarin een ruitvorm is aangebracht. Daarboven, onder de gootlijst, staat in zwarte letters 'Meerwegen'. Boven de gootlijst bevinden zich drie dakkapellen, voorzien van klauwstukken en hoofdgestel. De middelste dakkapel is tegen een hoger opgaand dakvlak geplaatst, bekroond door een hekwerk met windvanen. De twee flankerende dakkapellen zijn kleiner en hebben een fronton.

De achtergevel is deels gewijzigd. Over de gehele breedte van de begane grond is aan de villa een serre toegevoegd. Deze serre valt buiten de bescherming. In de tweede bouwlaag bevinden zich op regelmatige afstand van elkaar drie vensters,vergelijkbaar met de vensters aan de voorzijde.

De linker zijgevel is in driee venster...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview