terug

Vinkenhoef

Amersfoortsestraat 28-28a villa, Amersfoort

Omschrijving

Het WOONHUIS, type directeurswoning, ('Vinkenhoef') heeft een onregelmatige plattegrond waarin de hal centraal is gesitueerd. Links van de hal bevinden zich twee kamers en suite met aangrenzende serre, rechts van de hal bevindt zich het kantoor, de dienstvertrekken en de remise. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers boven de kamers en suite met de logeer-, linnen-, boden- en badkamer aan de rechterzijde van het portaal. Het woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen en een zolder wordt afgesloten door een samengesteld zadeldak gedekt met rode geglazuurde tuile du Nord. In de gevels bevinden zich voornamelijk schuiframen met meerruits bovenlichten aan de bovenzijde afgesloten door een strek, aan de onderzijde door een dubbele lekdorpel van geglazuurde baksteen.

De voorgevel (oostzijde) bestaat uit drie ongelijke traveeën. Links bevindt zich een risalerende partij, bestaande uit twee bouwlagen met een zolder onder een topgevel met doorgetrokken rechter dakschild. Op de begane grond van deze travee bevindt zich een driezijdige erker onder de overhangende eerste verdieping ondersteund door twee bakstenen consoles. In de wit gepleisterde topgevel is pseudo vakwerk aangebracht met in de geveltop twee gekoppelde enkelruits ramen met zesruits bovenlichten geflankeerd door houten luiken. De ingangspartij bestaat uit een rondboogvormig portiek met meerruits bovenlicht. In het portiek bevindt zich een houten paneeldeur met meerruits bovenlicht. Boven de entree op de wit gepleisterde eerste verdieping bevindt zich een smal schuifraam met rechts daarvan een liggend ovaalvormig, meerruits venster. Rechts op de begane grond bevinden zich twee schuiframen met meerruits bovenlichten. Boven het schuifraam uiterst rechts bevindt zich op de eerste verdieping een later aangebracht raam, dat de dakrand doorsnijdt.

Centraal in de linker zijgevel bevindt zich op de begane grond een serre met op de eerste verdieping een terras onder een doorgetrokken dakschild. De rechter zijde van de serre is opgetrokken in baksteen met in de muuropening een rondboogvenster. De andere zijden van de serre zijn dichtgezet met enkelruits ramen met meerruits bovenlichten. Het terras heeft een houten balustrade en een houten skelet ter ondersteuning van het doorgetrokken dakschild. Links en rechts van de risalerende middenpartij bevindt zich op de eerste verdieping een smal schuifraam, het linker raam wordt aan de rechter zijde geflankeerd door een houten luik. In het daks...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview