terug

Vinkenhoef

Amersfoortsestraat 28 bij hekpeilers, Amersfoort

Omschrijving

Smeedijzeren TOEGANGSHEK, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw geplaatst aan de Amersfoortseweg. Het hek bestaat uit twee vleugels tussen verticale stijlen met voluutvormige wangen. De draaiende delen zijn vermoedelijk later met een smalle travee verlengd. Hierin is met goud geschilderde letters de naam 'Vinkenhoef' verwerkt.

De verticale stijlen bestaan uit opengewerkt smeedijzeren krullen binnen een rechthoekig vlak. De vleugels bestaan grotendeels uit verticale spijlen met een bolvormige speerpunt. Aan de uiteinden van de vleugels bevindt zich vergelijkbaar smeedijzeren krulwerk als in de verticale stijlen.


Waardering

Het smeedijzeren tiegangshek, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend, is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een smeedijzeren hekwerk, waarin rechte spijlen worden afgewisseld met voluutvormige gewalste smeedijzeren krullen.

Het hek is bovendien van waarde vanwege zijn cultuurhistorische betekenis door de relatie met het complex Vinkenhoef, welke naam is aangebracht in smeedijzeren letters. Het hekwerk bezit ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen van het ensemble.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview