terug

Herenboerderij Maxhoeve

Hogeweg 219, Amersfoort

Inleiding

HERENBOERDERIJ is gelegen aan een ventweg langs de zuidzijde van de Hogeweg. Ter rechter zijde bevindt zich de verhoogd aangelegde A28 met afrit. De boerderij is gelegen op de kop van een bijbehorend weidegebied, dat te bereiken is via een oprijlaan aan de linkerzijde van het pand. Aan de rechter- en achterzijde bevindt zich een aantal stallen, die niet voor rijksbescherming in aanmerking komen.

De boerderij werd samen met een achter de boerderij gelegen schuur in 1898 in opdracht van de joodse tabakshandelaar A. Herschel door de Amersfoortse architect H. Kroes ontworpen. De joodse achtergrond van de opdrachtgever is nog herkenbaar in de met een zeshoekige ster versierde deurknop van de voordeur. Volgens overlevering bouwde Herschel deze boerderij voor zijn zoon Max, vandaar de naam Maxhoeve. Deze zoon overleed echter kort na de oplevering van de boerderij. In 1904 werd de boerderij door J. van Donselaar Gzn gekocht.

In het woongedeelte zijn kenmerken van de neorenaissance aanwijsbaar, zoals de, in het baksteenwerk opgenomen, wit bepleisterde banden en de aanzet- en sluitstenen. De topgevel is daarentegen in een rijke chaletstijl uitgevoerd. Het uiterlijk van het bedrijfsgedeelte is sober. Moderne dakkapellen aan de achtergevel en rechterzijgevel, alsmede de oversteek boven de entree aan de linkerzijgevel, zijn van ondergeschikt belang, hetgeen ook geldt voor een aantal later aangebrachte stalvensters.


Omschrijving

De plattegrond van de villaboerderij is kruisvormig. Het aan de voorzijde gelegen woongedeelte van de boerderij, bestaat uit een door een schilddak gedekte bouwlaag en is dwarsgeplaatst op de lagere bouwmassa van het bedrijfsgedeelte, dat een hoogopgaand zadeldak bezit. De daken zijn bedekt met blauwe kruispannen. Op het dak staan twee schoorstenen, die hoewel vernieuwd, nog op de oorspronkelijke plek zijn gesitueerd. Op de twee nokken van het schilddak bevinden zich kleine pirons.

Het aanzicht van de voorgevel (zuidzijde) wordt bepaald door een rijk geornamenteerde middenrisaliet, die de gevel in drie delen splitst. Links bevindt zich de herenkamer, die twee grote T- vensters bezit met aan de onderzijde houten vlakken tot aan het grondniveau, welke herinneren aan de dubbele deuren die zich daar oorspronkelijk bevonden. De risaliet, waarin de zitkamer is ondergebracht, bezit twee T-vensters met blinden. Rechts is de huiskamer gesitueerd, waarbij in de gevel één T-venster aangebracht. Alle vensters hebben een bakstenen segmentboo...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview