terug

Villa Rusthof

Stadsring 262, Amersfoort

Inleiding

VILLA "Rusthof" is gelegen in het - op de plaats van de stadsmuur door J.D. Zocher jr. aangelegde - plantsoen. De villa, aan drie zijden omringd door een tuin, werd vermoedelijk rond het midden van de negentiende eeuw gebouwd, wellicht naar ontwerp van J.D. Zocher jr. In de eclectische bouwstijl overheersen schilderachtige en classicistische invloeden, terwijl ook gotische details kunnen worden aangewezen. De gevels zijn, op een donkere plint na, wit bepleisterd, waarin horizontale en verticale lijnen zijn aangebracht, waardoor de toepassing van blokken wordt gesuggereerd.

De villa heeft waarschijnlijk dienst gedaan als zomerhuis en is direct aan het water van de Beek gelegen. Het gebouw vormt samen met het plantsoen en de daarin gesitueerde bruggen een eenheid. Aan de zuidoostzijde is deze eenheid door de aanleg van de Stadsring in de jaren 1960 verstoord.

Omschrijving

De hoofdmassa van de villa heeft een vrijwel vierkante plattegrond, met daarop twee bouwlagen, besloten door een evenwijdig aan de Singel gepositioneerd uitzwenkend zadeldak, gedekt met Hollandse pannen. Er komen twee bakstenen schoorstenen voor op de nokeinden van het ver overstekende dak. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een vrijwel vierkante uitbouw van één bouwlaag. Aan de rechterzijgevel is een rechthoekige uitbouw gelegen, met aan de zijde van het plantsoen een klein toegevoegd volume met uitzwenkend schilddak onder zinken roevendak. Beide uitbouwen bezitten een dubbele geprofileerde kroonlijst en een plat dak. Over de gehele breedte van de hoofdmassa is aan de voorgevel een serre gelegen met glazen lessenaarsdak.

De voorgevel (zuidoostzijde) van de hoofdmassa is symmetrisch van opzet. Op de begane grond bevindt zich een zeven traveeën brede serre met lessenaarsdak, waarvan de eerste en de laatste travee uit smalle vensters bestaan, boven een bakstenen muur die door ranke ijzeren zuilen wordt omlijst. Een zuil, geheel rechts ontbreekt. Tussen de zuilen en boven de vensters bevinden zich waaiermotieven van ijzer. De tweede en vijfde travee bestaan uit een deur met venster met kruisvormige roedenverdeling en een tweedelig bovenlicht. Voor het bovenlicht is een ijzeren console aangebracht, die de ijzeren draagbalk ondersteunt. De drie middelste traveeën zijn gelijk en omvatten per travee een vierlichts-venster met een tweelichts-bovenlicht, geplaatst boven een bakstenen muur met lessenaarsdak, in drie gelijke traveeën worden onderverdeeld. Hierin zijn drie dubbele opens...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview