terug

Randenbroek

Heiligenbergerweg bij 113, Amersfoort

Omschrijving onderdeel 7: HEKKEN.

De buitenplaats is via drie smeedijzeren hekken toegankelijk.

A. HEK, genaamd de Utrechtse poort aan de Bisschopsweg. XIX. Fors smeedijzeren hek, bestaande uit opengewerkte hekpijlers met twee middenvleugels, zijvleugels en daaraan gebogen zijhekken. De hekpijlers zijn afgedekt met een geprofileerde lijst. In de pijlers zijn wapens opgenomen. Hoofd- en zijhekken zijn voorzien van rechte spijlen met vergulde pijlpunten. Tekst 'Randen' en 'Broek' toegevoegd na restauratie in de jaren tachtig van de 20ste eeuw.

B. TOEGANGSHEK aan de Heiligenbergerweg met gemetselde bakstenen hekpijlers op natuurstenen voet met inspringende hoeken. Natuurstenen afdekplaten met zware geprofileerde lijst, met een gebeeldhouwde bekroning. Gebogen smeedijzeren hekvleugels tussen de pijlers. Spijlen met puntige beëindiging. Aan de onderzijde zijn tussen de spijlen pijlpunten tegen het indringen aangebracht. 'Anno Randenbroek' en '1822'. Aan de zijkanten voluutvormige hekdelen.

C. TOEGANGSHEK aan de Heiligenbergerweg, XIXB. Klein hek tussen ronde gietijzeren palen met dennenappelbekroning. Getoogde spijlen hekvleugel met 'Randenbroek'. Gebogen vleugels met spijlen aan de zijkanten.

Waardering

De HEKKEN, behorend tot de historische buitenplaats Randenbroek zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- wegens de functionele en visuele relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview